středa 16. července 2014

Moje Jóga cesta

Bude tomu již více jak rok, co jsem se rozhodl se svou přítelkyní zkusit jógu. Začali jsme takzvanou horkou jógou, čili cvičení póz v místnsoti, kde je teplota přibližně 35°C. První hodinu jsme očekávali, že toho moc nezvládneme, kterak jsme byli varováni. Zvládli jsme vše, sice  samozřejmě ne v kvalitě a standardu, který byste očekávali od profesionála, ale neodpočívali jsme vysílením. Zato pot z nás tekl doslova proudem - asi jako bysme si dali zrovna sprchu. Náhradní spodní prádlo jsme ovšem s sebou neměli, opravdu nás to nenapadlo.
Takže toť mé osobní počátky. Po cca půl roce jsme měli přestávku a nyní jsem se k józe vrátil. Jednoduše se mi lépe spalo, záda mne skorem nebolela a tak nějak jsem se cítil lépe. Nehledě na to, že dříve jsem se józe vyhýbal v domění, že je to neaktivní cvičení nikterak neposilující mé svalstvo – tak to jest asi ten největší omyl, který jsem si o józe myslel. Po prvné józe jsem cítil i takvé svaly, o kterých jsem dřívě neměl tušení, že tam jsou.
Nyní cvičím takzvanou Ashtanga jógu. Totéž plus mínus, ale sestava se nemění a je to v místnosti s normální teplotou. To však nic nemění na skutečnosti, že se stejně zapotíte.
Nicméně, jednoho dne, kdy jsem si kupoval na stránkách Amazonu knížku o programování v PHP a potřeboval jsem objednávku doplnit o pár liber, abych se kvalifikoval pro poštovné zdarma, jsem narazil na jednu velice zajímavou knihu. Hledal jsem cokoli. Přemýšlel co jiného si objednat a tak jsem si řekl, že bych uvítal nějakou knihu, která pořádně vysvětlí jak cvičit jógu a jak to vlastně funguje. Do vyhledávacího políčka jsem tedy zadal „Jak Jóga funguje“. V angličtině „How Yoga Works“. K mému překvapení mi Amazon nabídl knížku, která měla přesně takovýto název. Hned mi došlo, že tato knížka nemá žádné obrázky a ani grafiky, takže se toho asi moc nedozvím. Ale oblíbenost této knížky mne zarazila, nebo spíše spokojenost lidí. Pět hvězdiček z pěti. A tak jsem si přečetl jednotlivá hodnocení lidí. Došlo mi, že ač je to psáno formou příběhu, tato knížka není jen příběh, ale opravdu vysvětlení jak a proč jóga funguje srozumitelnou formou příběhu.
Objednáno. A přečteno. Nyní si ji čtu po druhé. A jelikož knížka nebyla vydána v češtině, rozhodl jsem se podělit o poznatky z knihy zde. Příběh překládat nebudu, alespoň zatím ne.
Upřímně, co se autorů týče, nemají zrovna nejčistší historii a zdá se, že buď něčemu hodně nerozumím a nebo jsou to manipulátoři svého okolí. Ovšem co se knížky týče, nenarazil jsem na nic, co by bylo jakkoliv sporné.

Takže název knihy: 
How Yoga Works

Autor:
Christie McNally a Geshe Michael Roach


Žádné komentáře:

Okomentovat