středa 23. července 2014

2.3 - Jediná cesta

And if you wish to stop these obstacles,
there is one, and only one,
crucial practice for doing so.
(I.32)
A pokud si přeješ tyto překážky zastavit,
je zde jedna a pouze jedna
cesta jak toho dosáhnout.

You must use compassion. (I.33B)
Musíš použít soucit.

 Zamyslete se nad tím, co je výše napsáno. Je to totiž mnohem hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát. Soucit. Co jest soucit? Prvně je to pocit. Něco co vychází z nás, nikoli něco, co přijímáme. Rozhodneme-li se dělat cokoli v našem životě, je třeba mít vyšší cíl abychom překonali náš strach a lenost. Tím cílem však nejsou peníze, jak byste si mohli mnohdy myslet. Ale právě soucit. Používáte nástroj, který pomáhá jen Vám, ale pokud si uvědomíte komu všemu může pomoci pak si jej určitě nebudete chtít nechat jen pro sebe a budete se o něj poctivě starat.
V Józe je tento princip velice podobný a jak později sami uvidíte, jedná se o klíčové poznání o tom, jak jóga opravdu funguje. A nejen jóga.
Budete-li cvičit jen pro sebe, pro své zdraví, pak Vám cvičení moc nepřinese. A ve své podstatě nebude vlastně vůbec fungovat. Budete-li se však tímto snažit pomoci i druhým, pak se dostaví i výsledek na Vás samotných. A tak se rovzpomeňte, komu ve svém okolí byste rádi pomohli v jejich životě. Komu byste přáli lepší zdraví a lepší život. Nemusíte se dívat jen na své nejbližší, můžete se porozhlédnout i ve svém pracovním okolí a s vědomím, že cvičíte nejen pro sebe ale také pro ně, abyste jim pomohli, se pak mnohem snázeji přimějete k pravidelnému cvičení. Asi jako matka a dítě…matka je tu taktéž nonstop pro své dítě. Neexistuje aby si řekla, že se jí nechce a nebo že jí není dobře či je unavená. Ne, i přesto přeze všechno se zvedne a jde ke svému dítěti, když ji potřebuje. Dělá vše pro dítě. Kdyby tak nečinila, dítě by velice strádalo. 24 hodin denně. Vám postačí pouze 10 minut. Zatím možná nevíte jak jim to pomůže… o tom ale později :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat