pátek 11. července 2014

Duševní Čistota

Lidé se bojí pravdy, ve které žijí. Ví to, cítí tak, ale protože v tom jsou sami zahrnuti, nenávidí ty, kteří o pravdě mluví nahlas. Nejen že nenávidí ty, kteří mluví pravdu, ale snaží se je kolikrát i zničit. Proč? Protože jinak by uznali, že učinili špatný krok ve svém životě. Raději se to snaží všelijak obhájit, dělajíc vše možné, jen aby dokázali, že oni mají pravdu. Respektive, chtějí si své uznání, kterého se jim dostávalo, udržet co nejdéle.
Myšlenka vznikla na základě sledování filmu Mona Lisa Smile (Úsměv Mona Lisy). Kdo uvidí, pochopí.
Lidé touží po uznání, po chvále, po jakémsi „pohlazení“. A když se náhle objeví někdo, kdo poukazuje na jejich činy jako na špatnou volbu, jednoduše místo aby se zamysleli sami nad sebou a vynaložili úsilí na změnu, raději vynaloží maximální úsilí na vymýšlení intrik a házení špíny, jen aby zničili dotyčnou osobu poukazující na jejich chyby. Můžete tak sledovat všude kolem sebe. V politice, v umění, v šoubyznysu, v práci, v soukromém životě lidí, ve školách. Prostě všude. Vím, že momentáně třeba i souhlasíte. Ale mnozí, jakmile se ocitnou ve stejné situaci, zatmí se jim před očima a budou se rvát jako lvi za svou „pravdu“. Co třeba zkusit jednoduchou matematiku. Někdo poukázal na mou chybu. Zamyslím se a vidím, že dotyčný má pravdu. Má volba je tedy:
A)    buďto poznámku přijmout, vynaložit úsilí na změnu mé životní cesty k lepšímu a tudíž dosáhnout spokojenosti 2 (já i protistrana).
B)    Nebo Přijmout kritiku a neudělat nic. Spokojenost 0 (neprospělo to nikomu, ani mne ani protistraně).
C)    Poslední volba, nepřijmout a vynaložit úsilí na umlčení protistrany. Výsledkem je nečisté svědomí mé, žádný skutečný prospěch, zcela opomenutí že ze lži jsem pravdu neučinil, a protistrana trpí pod palbou mých intrik. Spokojenost je tedy -2.
Je to každého volba.
 2 =  dvě zbourané zdi.

-2 = dvě nové zdi, se kterými musíme počítat při jakýchkoliv dalších krocích ve svém životě.


Dopadne-li na vás něčí světlo, neřešte že někdo vidí vaší špínu, kterou jste sami neviděli. Raději využijte světla k nalezení svého zdroje světla – snadno se pak udržíte “čistí”. Zničením však zůstanete ve tmě dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat