středa 3. září 2014

Práce šlechtí, proto šlechti práci...

You must cultivate your practice,
over an extended period of time.
(I.14A)
Musíš šlechtit svou praxi
po delší časový úsek.

Nic nelze uspěchat bez následků. Spravit situaci nelze jen tak lusknutím prstů, neb to, že daná situace vznikla na prvním místě bylo výsledkem mnohdy velmi dlouhého vývoje událostí. Jako třeba chcete-li narovnávat mladý stromek, který vyrostl trochu křivě. Taktéž nelze očekávat, že se tak stane během jediného dne – bude potřeba poměrně dlouhého časového úseku k nápravě.

A tak dejme tomu, že třeba cvičíte pózu Prasarita Padottanasana (kdy stojíte rozkročmo v předklonu tak, že se temenem hlavy dotýkáte podlahy). Někteří lidé, jako třeba já, mají hoooodně velikou mezeru mezi podlahou a hlavou. A tak si představte štos papírů, kterými tuto mezeru vyplníte. V mém případě hádám to bude několik tisíc listů. A nejlepší rychlost k dosažení svého cíle jest každý den ubrat jeden list papíru.
Ano, zdánlivě neuvěřitelně pomalý pokrok.

Na druhou stranu, věta typu „Tak to prostě je“ je pouze fakt, který lidé používají, aby nemuseli vynakládat čas a úsilí k zjištování jak to doopravdy funguje. Nehledě na fakt, že tím pádem nečiní ani onen malinkatý pokrok.

Ps: Je i rychlejší cesta, která funguje vždy a rychleji než výše zmíněná cesta pomalejší, která navíc funguje jen a jen tehdy, když ta rychlejší funguje. Ale o tom postupně později.

Žádné komentáře:

Okomentovat