úterý 5. srpna 2014

Pevné základy

Your practice must be done correctly, 
for then a firm foundation is laid. 
(I.14C)
Tvé cvičení musí být prováděno správně,
neb tak jsou položeny pevné základy.
Z mé vlastní zkušenosti, mnohdy jsem se přistihl kterak jsem cviční jóga póz prováděl opravdu velmi špatně. Moji učitelé (různí instruktoři) mne mnohokrát již opravili a stále opravují. Není to o tom, že by neviděli všechny mé chyby, ale spíše se soustředí na jednu po druhé hezky postupně.
Nejde o to jak póza ve finále vypadá pro pozorovatele, jde o proces pózy a co pro nás uvnitř v těle dělá – jak pracuje, aby začala narovnávat a otevírat naše “kanály” (o nich později).
Pokud podvádíš a necvičéš správně, snažíš se použít trik a obkliku k dosažení toho, že vypadáš “dobře” – pak póza nedělá co dělat má. Nejde-li vám to jak si představujete, jde to tak jak to tělo zrovna dovolí a to je naprosto v pořádku.
Třeba Paschimottanasana, pozice v sedě s předklonem. Nejde o to dotýkat se čelem kolen, jde o to mít narovnané nohy a záda. To jest důležitý prvek této pózy. A že jsme čelem vysoko nad koleny? Nevadí. Jednou se čelo dotkne nohou...
Mnohdy jsme své tělo zanedbávali hromadu let a ačkoliv uvedení do původního stavu trvá podstatně kratší dobu, stále se tak nestane za pár týdnů či měsíců.
Paradoxní jest, že abychom udělali pózu správně je třeba jí 1000x udělat špatně. Pokud jsou však naše chyby opraveny, už bychom je dělat neměli! 

Žádné komentáře:

Okomentovat